Blog

In drie stappen naar duurzame content

De sleutel tot meer (klanten of omzet) krijgen, is in veel gevallen eerst zelf iets geven. Voor jouw doelgroep interessante content bijvoorbeeld. Door een stukje kennis te delen, geef je inzicht in de expertise die je in huis hebt en vergroot je de zichtbaarheid van jouw merk en organisatie. Duurzame content kan op dit gebied een belangrijke rol spelen. Daarbij gaat het om publicaties die nog lange tijd na de eerste plaatsing waarde opleveren, in de vorm van bijvoorbeeld groeiende domeinautoriteit, meer externe links/verwijzingen naar jouw site en extra conversies. Investeren in duurzame content is dus zeker de moeite waard. Hoe doe je dat?

Stap 1: kies het juiste onderwerp

 • Dat niet (snel) dateert.
  Als je wilt dat je content waarde blijft opleveren, is het belangrijk een onderwerp te kiezen dat haar relevantie voor de doelgroep behoudt. Een artikel over het nieuwste product kan veel informatieaanvragen en aankopen opleveren, maar is na een tijdje niet meer actueel. Terwijl een meer algemeen hoe-creëer-ik-artikel zoals dit, van waarde blijft zo lang mensen het onderwerp content interessant vinden.
 • Dat inspeelt op een behoefte.
  Geef bijvoorbeeld praktische tips om een bepaald probleem op te lossen waar je doelgroep mee te maken heeft.
 • Dat je met originele ideeën en feiten nóg interessanter maakt.
  Zo prikkel je anderen om uit je publicatie te citeren of om ernaar te verwijzen. Met een grotere impact en bereik als gevolg.

Stap 2: steek tijd in de creatie

 • Start met research.
  Raadpleeg meerdere bronnen voor een artikel dat opvalt omdat het anders is en body heeft, omdat het gefundeerd is op een brede, gedegen basis.
 • Geef details.
  Zorg dat je diep genoeg graaft om je artikel gedetailleerde inhoud te kunnen geven en doe dat zorgvuldig en precies. Inhoud met kwaliteit levert meer links op!
 • Voeg beeldmateriaal toe.
  Foto’s, infographics en korte video’s maken je content op meerdere manieren duurzamer. Met beelden komt je artikel krachtiger over en ziet het er aantrekkelijker uit. Bovendien geef je op deze manier meerdere stukjes content weg, die apart van elkaar te delen zijn.
 • Spreek de taal van je merk.
  Zorg dat de toon en taal van je duurzame content aansluiten op de overige communicatie rond je merk.  Zodat je artikel je merk vertegenwoordigt en versterkt.

Stap 3: zorg voor onderhoud en updates

 • Post regelmatig op sociale media.
  In plaats van één keer naar je content te verwijzen, kun je dit ook periodiek doen. Bijvoorbeeld met elke paar weken een post op sociale media. Op deze manier kun je lezers opnieuw inspireren, maar ook weer nieuwe publieksgroepen bereiken.
 • Doe aan linkbuilding.
  Vraag relevante externe partijen om naar je beste content of onderzoeksresultaten te linken. Als je bijvoorbeeld regelmatig als gastblogger voor andere sites optreedt, is dit eenvoudig te regelen.
 • Houd het actueel en fris.
  Bekijk je werk om de zoveel tijd kritisch en voorzie het waar nodig van een update of nieuwe figuren.

Met deze drie stappen zorg je voor content die langdurig waarde heeft voor jouw merk en organisatie. Om een idee te krijgen van wat werkt (en wat niet), is het verstandig om bij te houden wat welke content daadwerkelijk oplevert. Meet en monitor het aantal likes, shares, clicks en links bijvoorbeeld. Zodat je kunt voortborduren op content die aanslaat en onderwerpen die blijkbaar niet interessant genoeg zijn, in de toekomst links kunt laten liggen.

Blog